De muggen zoemen af en aan in mijn huis en rondom mijn hoofd, en dan bij voorkeur ’s nachts. Zelfs als ik de koelkast open vliegt me zo’n zoemend insect vrolijk tegemoet. De temperatuur buiten is zo zacht dat je bijna zou denken dat het voorjaar is of op zijn minst voorjaar-in-aantocht. De meteorologen echter hebben iets heel anders voor ons in petto: Winter. En dan nog wel een ‘Horrorwinter’, erger nog: er wordt geschreven over de ‘Winter des doods’. Dat irriteert me. Waarom moet het zo onheilspellend en angstaanjagend klinken? Ze kunnen het toch ook hebben over een ‘strenge lange winter met wellicht extreme vorst’? Dat klinkt toch net even anders. Het is de toon die de muziek maakt.

In sommige dingen ben ik moeilijk, in andere dingen weer makkelijk. Neem bijvoorbeeld handschoenen. Ik heb er een loeihekel aan, maar kleumend, stoer en bikkelend hondenriemen-met-2x-sterke-hond in ijskoude handen vasthouden is ook niet echt jofel. En elk jaar zodra het gaat vriezen denk ik ‘o ja, toch wel handig om lekkere handschoenen te hebben, maar dat kan nog wel’. En als het zover is, is er geen natuurlijk geen handschoen en geen snowboot meer te krijgen. Dus dat moest dit jaar anders. Mede dankzij de onheilspellende berichten van de heren/dames meteorologen liggen de fleece gevoerde wanten klaar, staan de nieuwe snowboots in de kast, evenals de thermo-legging (had wel een maatje groter gekund) en de sokpantoffels. Juda heeft erg veel plezier gehad van mijn oude sokpantoffels… šŸ™‚Ā  Ook mijn voorraadkast heb ik wat meer gespekt: allerlei soorten bonen en linzen, blikken gepelde tomaten, paprika’s en Spaanse pepers in de diepvries en voor de lekkere snelle trek na een heerlijke (honden)wandeling bij minimaal -10C pannenkoekmeel. Zelfs voor in mijn autootje ligt een winterpakketje klaar (deken, zakje noten, koek). Want natuurlijk heb ik altijd trek als ik met pech langs de weg sta. Al is het alleen al vanwege de spanning. Zoiets.

Vooralsnog loop ik binnenshuis nog heerlijk in t-shirt en op mijn slippers ipv de sokpantoffels en heb ik nauwelijks de cv aan. Ik heb de economie de broodnodige impuls gegeven. Dat dan weer wel.