Tags

Gisteren besloot ik weer eens een kijkje te nemen bij de zwanen: op het nest is nog geen activiteit te bespeuren, maar dat kan nooit lang meer duren…DSC04155Veren poetsen…DSC04169 DSC04179Een paartje scholeksters als ‘buren’…DSC04184 DSC04189Er is weinig actie te beleven en bovendien sta ik op een plek waar ik eigenlijk niet mag staan. De beheerder komt op me af; ik leg hem uit dat ik al een aantal jaren ‘mijn zwanen’ volg vanaf deze plek en er ontwikkelt zich een allerplezierigst gesprek, waarbij hij mij toestemming geeft dat ik altijd welkom ben. Ik hoef me niet eens te melden… Een warme douche voor deze man!

Boaz is inmiddels wel toe aan zijn lange wandeling en ik ook. We vertrekken en langs de rand van de plas valt ineens mijn oog op de grutto! Ik heb nog nooit een grutto in werkelijkheid gezien, ik ken de vogel alleen van de vroegere schoolplaat en van allerlei prachtige foto’s.
Aanvankelijk vond ik het jammer dat niet Onze Mus is verkozen tot Nationale vogel, maar ineens is het me helemaal duidelijk… wat een sierlijkheid, wat een majestueuese verschijning, wat een kleuren!
En wat een belevenis om hem van zo dichtbij in alle schoonheid te kunnen bewonderen…DSC04203DSC04234DSC04236DSC04277En terwijl ik naar de grutto kijk, kijk ik ook nog even naar de zwaan…DSC04298DSC04303 DSC04304 DSC04306Op de radio hoor ik het afschuwelijke nieuws van de aanslagen in Brussel.
Net als vele anderen ben ik met stomheid geslagen over zoveel ziekelijke wreedheid en waanzin. Ik kan met mijn verstand niet bevatten hoe dit enorme kwaad en verwoesting door de wereld gaat en zelfs zo dichtbij komt…

‘Niemand wordt geboren om een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof te haten. Een mens leert haten. Als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Liefde komt gemakkelijker in ons hart dan haar tegenpool.’
Nelson Mandela